Τριχόπτωση

 
 

 
 
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΣΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ;

Στο πλαίσιο της ανανέωσης των τριχών στο κεφάλι μας χάνονται καθημερινά περίπου 50-100 τρίχες. Στις αλλαγές των εποχών το φαινόμενο γίνεται πολλές φορές πιο έντονο και φέρνει τον ασθενή στο δερματολόγο.

Η ανάπτυξη, η εξέλιξη, η πτώση και η επανέκφυση των τριχών της κεφαλής έχει κυκλική πορεία και περιλαμβάνει τρία στάδια: το αναγενές, το καταγενές και το τελογενές. Το αναγενές στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα σχηματίζεται και αναπτύσσεται. Διαρκεί 2 έως 6χρόνια και χαρακτηρίζεται από έντονη δραστηριότητα του τριχικού θυλάκου. Το καταγενές στάδιο είναι αυτό κατά το οποίο η τρίχα προετοιμάζεται για την πτώση της, διαρκεί 2-3 εβδομάδες και χαρακτηρίζεται από εκφύλιση ορισμένων τμημάτων του θυλάκου.

Τέλος, στο τελογενές στάδιο που διαρκεί περίπου 4-6 μήνες, η παλιά τρίχα παρακμάζει, ανεβαίνει μέσα στο θύλακο της απωθούμενη από την νεοσχηματιζόμενη τρίχα και τελικά πέφτει.Υπό φυσιολογικές συνθήκες, περίπου το 85% των τριχών της κεφαλής βρίσκεται στο αναγενές στάδιο, 1% στο καταγενές και 12-14% στο τελογενές. Αυτός ο κύκλος έχει σαν αποτέλεσμα την φυσιολογική πτώση 50-100 τριχών ημερησίως.
Στην τριχόπτωση όμως ο κύκλος αυτός συντομεύει και οι τρίχες φτάνουν πολύ πιο γρήγορα στο τελογενές στάδιο.

Η διάχυτη τριχόπτωση είναι μια πολύ συχνή μορφή τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει ο δερματολόγος…

Εκδηλώνεται με διάχυτη αραίωση και λέπτυνση των μαλλιών. Συνήθως δεν υπάρχει υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής και ποτέ δεν οδηγεί σε απώλεια όλων των μαλλιών.

Η διάχυτη αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες, όπως:

• Αυστηρή δίαιτα
• Έλλειψη σιδήρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Β6, Β12 και άλλων θρεπτικών ουσιών
• Διαταραχές του θυρεοειδούς
• Χρόνιο στρες
• Τοκετός (επιλόχεια αλωπεκία)
• Λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αντικαταθλιπτικά, χημειοθεραπευτικά)
• Σοβαρός τραυματισμός (π.χ. τροχαίο ατύχημα)
• Άλλες χρόνιες παθήσεις.

Στη μορφή αυτή τριχόπτωσης ευθύνεται πολλές φορές κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες. Προκαλείται έτσι αιφνίδια πτώση στα τριχοθυλάκια που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μπαίνουν πρόωρα σε φάση ανάπαυλας και να ακολουθεί έντονη τριχόπτωση. Μεσολαβούν συνήθως 1-2 μήνες από τη στιγμή του «σοκ» μέχρι να εκδηλωθεί το φαινόμενο.
 

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
 
ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ( PRP)
 
ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
 
 
 
 
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Παπαφωτίου Διαμάντω
 
Ιωνίας 42
174 56 Άλιμος
 
Τηλέφωνο: +302109965089
 
Κινητό: +306977284777