Δερματολογικές παθήσεις παιδιών

Ιογενείς Λοιμώξεις

Τρεις κλινικές μορφές φθειρίασης (τριχωτού, σώματος και εφηβαίου), για τις οποίες ευθύνονται διαφορετικά είδη φθείρας. Είναι μεταδοτικές, παρασιτικές, δερματικές παθήσεις με αυξημένη επίπτωση. Επιπλέκονται με λοιμώξεις, τοπικές και συστηματικές, από κόκκους και βακτηρίδια. Η διάγνωση είναι εύκολη κλινικά. Η θεραπεία, με τα διάφορα αντιφθειρικά σκευάσματα, απαιτεί ακριβείς οδηγίες από τον θεράποντα και συμμόρφωση από τον πάσχοντα και το περιβάλλον του.
Το μολυσματικό κηρίο είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, που κυρίως εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών. Το μολυσματικό κηρίο διακρίνεται σε δυο μορφές: το μη πομφολυγώδες (συχνότερη μορφή, παρουσιάζεται στο 70% των περιπτώσεων, οφείλεται σε S. Aureus ή S. pyogenes), το πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο (οφείλεται σε S. Aureus). Λόγω της μεταδοτικότητας, χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση. Η θεραπεία επιτυγχάνεται με τη χορήγηση τοπικών και συστηματικών αντιβιοτικών.

Πολύ συχνές στην παιδική ηλικία, ειδικά σε παιδιά που πηγαίνουν κολυμβητήριο. Οφείλονται στους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Οι ιοί αυτοί παραμένουν στις επιφάνειες και είναι εύκολο να μεταδοθούν. Απαιτείται άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση με ειδικά καυστικά διαλύματα, κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηριασμό ή lasers.

ατοπική δερματίτιδα