Ακμή

Η ακμή είναι η νόσος κυρίως της εφηβικής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων.Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες!!!

Είναι μια από τις πιο συχνές δερματοπάθειες. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πρόκειται για φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού. Παρατηρείται συχνότερα στην εφηβεία και είναι βαρύτερη στα αγόρια. Εκδηλώνεται με φαγέσωρες (φαγεσωρική), βλατιδοφλύκταινες (βλατιδοφλυκταινώδης) ή οζίδια και κύστεις (οζιδιακή και κυστική ακμή).

Σπανιότερα εμφανίζεται ακμή την ενήλικη γυναίκα καθώς και κεραυνοβόλος ακμή με οξεία έναρξη βαριάς κυστικής ακμής Η ακμή προκύπτει από μια διαταραχή της κερατινοποίησης των τριχικών θυλάκων κατά την οποία το κερατινώδες υλικό γίνεται πυκνότερο και αποφράσσει την έκκριση του σμήγματος. Η διαταραχή αυτή σε συνδυασμό με την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων ) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος, άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.

Η ακμή μπορεί να επιδεινωθεί από το stress καθώς και από ενδοκρινολογικές διαταραχές ή κατά την εμμηνορρυσία.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής , συστήνεται μια περιποίηση τοπικής μορφής (κρέμες, γέλες, serum) ή συστηματικής μορφής (ρετινοειδη ή αντιβίωση από του στόματος). Σε πολλές περιπτώσεις οι αγωγές συνδυάζονται για καλύτερα και αμεσότερα αποτελέσματα.
Με το βαθύ καθαρισμό επιτυγχάνεται η διάνοιξη φαγεσώρων, κύστεων και κεχρίων καθώς και απομάκρυνση του κλειστού σμήγματος και πλήρης καθαρισμός των πόρων. Στη συνέχεια πραγματοποιείται ένα πίλινγκ μεσαίου βάθους ειδικά σχεδιασμένο για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η καταπολέμηση των ακνεϊκών βλαβών καθώς και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης νέων εστιών. Το acne peel εξουδετερώνει τους τρεις βασικούς παράγοντες που προκαλούν την ακμή στοχεύοντας στον καθένα μεμονωμένα.: Φαγέσωρες, φλεγμονή και φραγμένοι πόροι. Το acne peel περιέχει σαλικυλικό καθώς και αζελαϊκό οξύ. Το σαλικυλικό απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ξεμπλοκάρει τους πόρους ενώ παράλληλα το αζελαϊκό παρέχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω του ότι καταπολεμά έναν βασικό παράγοντα της ακμής, το προπιονικό βακτηρίδιο.
Το συγκεκριμένο μήκος κύματος έχει επιλεκτική διεισδυτικότητα απαραίτητη ώστε να φτάνει στα ανώτερα στρώματα του δέρματος (upper dermis) και παράλληλα μικρή απορρόφηση από το νερό σε αντίθεση με τα μήκη κύματος του Er:YAG και του CO2. Σε συνδυασμό με την μεγάλη διάρκεια παλμού αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την θέρμανση (ουσιαστικά του νερού) της περιοχής από 200μm– 400μm σε θερμοκρασία 70°C – 80°C προκαλώντας μια ήπια θερμική βλάβη του παλαιού κολλαγόνου. Ο τρόπος δράσης του Smoothbeam είναι απλός. Χρησιμοποιώντας το μήκος κύματος 1405nm το οποίο έχει απορρόφηση από το νερό και μέγιστο βάθος διείσδυσης τα 300-400 μικρά, προκαλούμε μέσω της θερμικής ενέργειας του laser μια ήπια θερμική βλάβη του σμηγματογόνου αδένα, ο οποίος έχει περιεκτικότητα σε νερό. Τα αποτελέσματα της θερμικής βλάβης είναι η αλλαγή της δομής και η σμίκρυνση του σμηγματογόνου αδένα με αποτέλεσμα την ρύθμιση/μείωση της παραγωγής σμήγματος στα φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα η τοπική αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της θερμικής ενέργειας του laser προκαλεί και καταστροφή των βακτηριδίων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι προσωρινό αλλά παραμένει σταθερό, και εφαρμόζεται και σε ανατομικές περιοχές που η ακμή ανθίσταται σε άλλες μεθόδους όπως η πλάτη. Το Smoothbeam laser ανήκει στα NON ABLATIVELASERS.Η μέθοδος ονομάζεται Lunch – Time Treatment, καθώς η κάθε συνεδρία λείανσης των ρυτίδων διαρκεί πολύ λίγο, όσο ένα διάλειμμα φαγητού, και το άτομο μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στις ασχολίες του. Η μέθοδος Lunch – Time Treatment εφαρμόζεται στην Αμερική, και τον Σεπτέμβρη του2000 εγκρίθηκε από το Αμερικάνικο FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων).Τα laser νέας γενιάς δρουν υποεπιδερμικά, ενεργοποιώντας τους ινοβλάστες και αυξάνοντας το ήδη υπάρχον κολλαγόνο κατά 84%. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη και δεν αφήνει σημάδι, οπότε δεν απαιτεί αποχή από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως συνέβαινε με τα παλαιού τύπουLaser (Erbium, CO2). Έτσι έχουμε την μείωση του βάθους των ρυτίδων κατά 69%, – χωρίς να μένει σημάδι. Η μικρή διάρκεια παλμού που χρησιμοποιούν τα laser τύπου Er:YAG και CO2 έχουν σαν αποτέλεσμα την εξάχνωση του νερού και όχι την θέρμανση με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τηνμεγάλη απορρόφηση από το νερό να αφαιρούν – εξαχνώνουν (ablation) τα ανώτερα στρώματα τηςεπιδερμίδας προκαλώντας δηλαδή την καταστροφή – τραυματισμό της. Η μέθοδος χαρακτηρίζεται από την ευκολία και ταχύτητα της εφαρμογής, την ακρίβεια, την επιλεκτικότητα και τον μηδενικό χρόνο αποθεραπείας του ασθενή. Ο ασθενής μπορεί την ίδια ημέρα να ξαναγυρίσει στις καθημερινές του ασχολίες.